Onze werkwijze en materialen

Het begint allemaal in de studio van Studio Gravin in Didam. Of eigenlijk op de meest gekke plaatsen. Want alles begint met een idee. En dat wordt dan verder uitgewerkt in onze studio. Hier ga ik het idee verder uitwerken en tekenen totdat ik het goed genoeg vind. Alle producten worden door ons zelf ontworpen en uitgewerkt in onze eigen werkplaats. Dit gebeurt met behulp van een lasersnij-/ lasergraveermachine. Door middel van hitte wordt het materiaal als het ware weggebrand, waardoor wij onze materialen kunnen snijden of graveren. Naast het machinale aspect, gebeurt het voor- en nawerk allemaal met de hand. Dit maakt dat elk item uniek is.

Over mij-Even voorstellen2-Sharon Eilering-Studio Gravin


Met welke materialen werken wij?

Wij werken met allerlei verschillende materialen, want met een lasermachine kun je bijna alle soorten materiaal bewerken. Toch hebben wij natuurlijk onze voorkeuren. Hieronder geven wij je wat meer uitleg over de verschillende materialen die je op onze website terugvindt.

Duurzaamheid staat bij mij hoog in het vaandel. Ik ben nature al heel milieubewust, dus een logische vertaling naar Studio Gravin was wel te maken. Ik hou rekening met de inkoop van de producten, duurzame productie en het beperken van de afvalberg.

 

Lasergesneden houten producten

Hout is een natuurproduct en dat zie je ook terug in onze eigen producten. Doordat het een natuurlijk materiaal is, zal elke houten plaat er weer anders uitzien. Soms zitten er kleine noesten in, of aan de binnenkant, waardoor de laser er net iets lastiger doorheen komt. Dat maakt elk item uniek. Natuurlijk zullen wij wel kijken naar het resultaat en wanneer de uitstraling van het item er onder lijdt, dit item ook niet verkopen. Maar om de afvalberg beperkt te houden, zullen er soms ook kleine noestjes in het hout voorkomen. Dit geeft er juist karakter aan vinden wij en daardoor zie je ook dat het een natuurproduct is.

Werkwijze en materialen-Lasergesneden houten prodducten-Sharon Eilering-Studio Gravin


Wij werken veelal met multiplex berken platen van verschillende diktes, afhankelijk van de productsoort. Doorgaans gebruiken wij 3 of 4 mm dikke platen voor het lasersnijden. Deze zijn onbewerkt, en dus niet geschikt om langdurig buiten te hangen. Hiervoor zou je zelf een blanke lak of beits kunnen gebruiken. Berken is een zachte houtsoort en van zichzelf licht gekleurd.

Sommige ontwerpen maken dat het hout kwetsbaar wordt, bijvoorbeeld bij de flowerhoops. Hout is van zichzelf erg stevig, maar vraagt wel voorzichtigheid van jou als klant. Uiteraard proberen wij de producten zo goed mogelijk te verpakken, maar ook na levering is het belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan.

Houten kistjes en doosjes

De houten kistjes en doosjes op de website zijn meestal van grenen, berken of paulownia hout. Dit staat altijd bij het desbetreffende product vermeld.

Borrelplanken/houten snijplanken

De borrelplanken zijn gemaakt van behandeld of onbehandeld beukenhout. Deze zijn van zware en goede kwaliteit. Wanneer de plank behandeld is, is hier een speciale olie voor gebruikt. Let op: wanneer je de onbehandelde borrelplanken wil gaan gebruiken i.p.v. alleen ter decoratie, dan raden wij wel aan om deze te behandelen. Hieronder geven we even in het kort de verschillende opties weer:

Walnoot- en lijnzaadolie

Deze olie geeft een duurzame beschermlaag aan de houten plank. De olie zorgt er wel voor dat de plank een diepbruine kleur krijgt.

Minerale olie

Deze olie dien je vaker aan te brengen, maar heeft wel als voordeel dat je de originele kleur van de plank behoudt. De olie droogt echter niet helemaal op.

Bijenwas

Bijenwas droogt niet op na het aanbrengen, maar beschermt zo goed dat je deze maar een keer hoeft aan te brengen en de laag daarna permanent hecht aan jouw plank. Deze heeft ook weer als voordeel dat hij kleurloos is.

Acryl

Acryl wordt ook wel Plexiglas genoemd. Dit materiaal is verkrijgbaar in vele kleuren en diktes. Wij werken voornamelijk met een aantal kleuren, waaronder wit, zwart, pastelkleuren, spiegelend acryl en de meest bekende: doorzichtig acryl.

Spiegelend acryl is er onder andere in goud, zilver en brons, en heeft net als een echte spiegel een witte achterkant. Wees wel voorzichtig met dit materiaal, want als de achterkant beschadigd, dan zie je dat ook aan de voorkant. Net als bij een echte spiegel.

Droogbloemen

Door mijn grote liefde voor bloemen, zowel echte, als gedroogde of getekende, gebruiken wij ook droogbloemen in sommige ontwerpen. Neem maar eens een kijkje bij de flowerhoops.

Werkwijze en materialen-Droogbloemen-Sharon Eilering-Studio Gravin